Foto Katolička gimnazija Požega
U četvrtak, 7. ožujka 2024. godine, u sportskoj dvorani Katoličke osnovne škole u Požegi održana je završnica turnira u Goalballu. Riječ je o sportu namijenjenom slijepim i slabovidnim osobama. U ovu aktivnost uključena su djeca i mlade osobe s invaliditetom te učenici Katoličke osnovne škole. Cilj organizacije ovakvog turnira je omogućavanje inkluzije, odnosno ispunjavanje socijalnih potreba djece i mladih te senzibiliziranje osnovnoškolaca za one kojima je pomoć najpotrebnija.
Naša škola, pod organizacijskom palicom profesora Marka Vujnovića, petu godinu zaredom provodi turnir Goalball s ciljem da učenika naše Škole Luku Matkovića uključimo i ohrabrimo za svladavanje svih životnih problema na koje nailazi kao slijepa osoba. Ovaj turnir je organiziran u sklopu projekta “RAZVIJAMO TIM (Tolerantnu Inkluzivnu Mladež)” kojemu je nositelj Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege, a u kojemu sudjeluje i Katolička osnovna škola u Požegi kao partnerom na projektu, koji je financiran od strane Zaklade Hrvatska za djecu.
Pobjednik turnira je 7.b razred koji je pod vodstvom upravo Luke Matkovića svladao sve protivnike, uključujući i prijatelje iz Udruge osoba s invaliditetom. Na kraju turnira prisutnima se obratio ravnatelj Frano Barišić koji je zahvalio svim sudionicima na sudjelovanju, napose predsjednici spomenute Udruge gospođi Jelosavki Jakovljević. Posebne riječi zahvale uputio je osnivaču Škole msgr. Antunu Škvorčeviću koji je, u pratnji predstojnika Ureda za katoličke škole preč. Ivice Žuljevića, došao iskazati svoju blizinu i dati podršku navedenom projektu.
Biskup Antun Škvorčević zahvalio je svima koji su uključeni u ovaj hvalevrijedan projekt, napose Udruzi osoba s invaliditetom, ravnatelju Škole Frani Barišiću kao i profesoru Marku Vujnoviću. Potom se obratio natjecateljima: »Mi gledamo osobe slabovidne i slijepe uvijek s jednim posebnim očima. Razmišljamo kako to one ostvaruju život, kako se kreću. Isus je znao govoriti o slijepim osobama, znao je liječiti slijepe osobe, ali im je uvijek kazao kada ih je izliječio: „Vjera ti je tvoja dala da progledaš, vjera te tvoja spasila.“ Onaj tko ne vidi fizičkim očima, ima sposobnost i moć vidjeti očima srca. Pa i Mali je princ govorio da se najbolje vidi srcem, a ja ću dodati da dobro vidi srcem onaj koji srcem vjeruje, onaj koji ima povjerenja, ponajprije u Isusa Krista, a onda i u druge ljude. Povjerenje daje da mi jedni druge točno vidimo, jedni drugima točno prilazimo i jedni druge prihvaćamo. Ove vaše igre svjedoče da vi upravo tim putem idete. Idete putem vještina i sposobnosti koje su uvijek povezane s duhom i povjerenjem Isusovim. Radujem se što vaša škola ide tim putem da pomaže vama, djeci i mladim ljudima, gledati ne samo fizičkim očima, nego i očima vjere i očima srca.«
Na koncu susreta biskup Antun čestitao je svim sudionicima, napose pobjednicima, te im uručio medalje i prigodne poklone.