KK Požega / Foto Facebook

Bliži se završetak natjecanja u Drugoj Hrvatskoj ligi – istok u kojoj je poznat prvak, a to su košarkaši Đakova koji će u kvalifikacije za Prvu ligu. U ovoj ligi je 11 klubova tako da nitko iz nje neće ispasti te stoga u tom dijelu nema prevelikih uzbuđenja. Velika većina klubova u svojim postavama ima jako puno mladih igrača koji kroz igranje među seniorima stječu iskustvo. Najbolji primjeri su 2 kluba iz Brodsko – posavske županije Brod i Gardun koji u ovoj ligi igraju s juniorima.

U odgođenoj utakmici iz 18. kola košarkaši Garduna u Garčinu su u derbiju donjeg dijela ljestvice poraženi s 92:66 od Požege. Prije međusobne utakmice razlika između ovih klubova bila su 2 boda, odnosno samo jedna pobjeda. Naime, Požežani su imali 3, a Zeleni iz Garčina za koje nastupaju juniori i kadeti Marsonije dvije pobjede. Stoga se očekivala neizvjesna utakmica koja je bila samo u prvom poluvremenu, dok je u nastavku dominirala gostujuća ekipa. Trener Požege Dario Rich u ovoj sezoni nema: Dinu Hofmana i Luku Plešića, dok su utakmicu u Garčinu propustili: Martin Bušić, Jura Milevoj i Egon Fritzenschaft.

Početak utakmice bio je izjednačen, pa su tako nakon prve četvrtine košarkaši Požege imali malu prednost od 19:16, dok su je do poluvremena povećali na 41:30. Domaći Gardun posljednji put imao je vodstvo u 12. minuti za 22:21 i to tricom Frana Carevića. U drugom poluvremenu razigrali su se Požežani prije svih Goran Benić koji je imao dobru pratnju u Tinu Grujiću, Franu Abramoviću, Filipu Kojanoviću i Domagoju Joziću. S druge strane domaći su imali samo 2 raspoložena igrača Frana Carevića i Jakova Špehara koji nisu mogli parirati raspoloženenim Požežanima. Tako je uoči posljednje četvrtine bilo 67:42, dok se do kraja igralo u revijalnom tonu za konačnu pobjedu momčadi trenera Darija Richa s 92:66 koja je 4. u prvenstvu. U pobjedničkoj ekipi najučinkovitiji s 26 koševa bio je Goran Benić, dok su Tin Grujić i Fran Abramović ubacili po 12, a Filip Kojanović i Domagoj Jozić svaki po 9 poena.

U sastavu Garduna protiv Požege je Fran Carević postigao 23, a Jakov Špehar 17 koševa te su njih dvojica ubacili 80 % svih koševa za svoju ekipu. Trener Dražen Rimarčuk u seniorskoj Drugoj ligi – istok ima 5 juniora, dok su ostalo kadeti i pretkadeti. Nakon ovog poraza od Požege ostali su na dvije pobjede koje su izborene u Garčinu, prvo protiv KA Osijek, a onda i protiv Vladislavaca.

Do završetka natjecanja u Drugoj ligi – istok ostala su još 2 kola u kojima će mladi košarkaši Garduna na gostovanje u Borovo, dok će u posljednjem kolu u Garčinu gostovati jednako mlada ekipa Broda Krunoslava Rimca koja također u ovoj ligi igra s juniorima i kadetima. Košarkaši Požege ovaj vikend gostuju kod ŠK Vrijednosnica Osijek, dok će u posljednjem kolu na domaćem terenu igrati protiv Vinkovaca.

JOSIP ŠEBALJ