Nakon malo više od dva mjeseca “odsustva” službenih utakmica – napokon se vraćamo najbitnijoj sporednoj stvari na svijetu. Nova sezona u Prvoj županijskoj ligi Požeško – slavonskoj donosi određene promjene, kako u kadrovima Klubova, tako i u sustavu natjecanja. Prva stepenica u krojenju krajnje tablice zakazana je za ovaj vikend, dvije utakmice se igraju u subotu, ostatak u nedjelju! Novost je da je liga “skraćena” za dva Kluba, pa je ustroj 1. ŽNL takav da broji 12 klubova, a u 2. ŽNL posljedično – ima 10 klubova. Obzirom da je prvo kolo uvijek teško prognozirati, neće biti klasične najave nego ćemo iz vlastite perspektive prokomentirati i izdvojiti ključnog igrača iz svakog Kluba. Na ostalima je da nas demantiraju i nominiraju sebe za rubriku “Ključni igrač 2024./2025.” – neka igre počnu! 

NK BSK BUK – Bučani u ovu sezonu ulaze sa dosta promijenjenim kadrom, no pripremne utakmice su putokaz i dokaz da sve birtijske priče o “raspadu u Buku” – padaju u vodu. Istini za volju, odlazak braće Marčinović, Mahulika, Baketarića, Aračića i ostalih će se svakako vidjeti – no kad su ostali igrači kao što je Jakovljević, Tvrdy, Blašković, Hel i Petković; to je opet ekipa za gornji dio tablice!

KLJUČNI IGRAČ: JOSIP JAKOVLJEVIĆ

NK CROATIA – U Mihaljevcima će se i ove godine igrati kvalitetan nogomet, a ostatak lige bit će posebno “nabrijan” protiv branitelja naslova. Bilo je određenih preinaka u igračkom rosteru, odlazak Šulca u NK Jakšić najviše je “odzvonio” – no doveden je sličan profil igrača u obliku Josipa Škode, pa se taj izostanak ne bi trebao puno odraziti na igru prvaka.

KLJUČNI IGRAČ: KRUNOSLAV KAHANEK

NK DINAMO – Već i “ptice na grani” znaju da se u Rajsavcu izrazito radi na poboljšanju atmosfere, koja je ionako već dobra. Iskusna je to ekipa, koja se u zadnje vrijeme okrenula dovođenju mladih snaga – polako daju priliku svom velikom potencijalu; golmanu Ivanu Talanu. U napadu su doveli iskusnog Željka Parobeka, koji će u paru sa Triskom vjerojatno zabiti oko 15 golova u sezoni.

KLJUČNI IGRAČ: JAKOV JAKIĆ

HNK DOBROVAC – Uvijek neugodni Dobrovčani su u prošloj sezoni ipak bili malo ispod granice očekivanja, gledajući tablicu – jer je velika koncentracija kvalitete u njihovoj svlačionici. Na kraju sezone su nadošli i naplatili dobru igru bodovima, a u ovom transfer periodu napravili su izniman posao i vjerujemo da će biti u borbi za najviše pozicije, što se tiče sezone pred nama.

KLJUČNI IGRAČ: ŽELJKO POPOVIĆ

NK GRANIČAR – Prometno je bilo i u Zagrađu jer su i rubrika odlasci i rubrika dolasci dobro popunjeni, za izdvojiti je izlazni transfer Stjepana Jovanovića i Matea Bošnjaka. Od ulaznih transfera valja izdvojiti dolazak mladog Darija Ilića – koji je pristigao iz NK Libertas (4. NL). Dojma smo da, iako su napravili odlične ulazne transfere – najveći plus i posao je ostanak Vinka Ančurovskog i Adama Srdarevića; koji bi bili pojačanje u puno višim rangovima nego što je naš Premiership.

KLJUČNI IGRAČ: ADAM SRDAREVIĆ

HNK GRAŠEVINA – U Vetovu je omjer ulaznih i izlaznih transfera debelo na strani ulaznih transfera, što znači su ionako odlični “vinari” dodatno dobili na dubini i širini rostera. Gledajući prošlu sezonu, ako im pređe u naviku osvajati više bodova na domaćem terenu – HNK Graševina bi mogla pretendirati također na najviša mjesta na kraju sezone. Na klupi je iskusni Dario Pažin, koji će svakako izvući maksimum iz svoje ekipe – ne sumnjamo da će biti na slatkim mukama.

KLJUČNI IGRAČ: BRANKO ŠAUR

NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC – Ekipa i Uprava ekipe iz Brodskog Drenovca znaju što ih čeka u većem rangu i ne zanose se da će ostanak u elitnom društvu biti lak posao. Shodno tome, Uprava je odradila odličan posao – dovevši par odličnih pojačanja; kvalitete u svlačionici “Crnih” ima napretek. Većina igrača igrala je ovaj rang natjecanja, a ovaj manji dio koji nije – ima priliku učiti i navikavati se uz odlične igrače kao što su Goran Katić i Antun Kvaternik.

KLJUČNI IGRAČ: ANTUN KVATERNIK

NK KAPTOL – Kaptol je uvijek bio poprište iznimne nogometne kvalitete i dobre atmosfere, pa su protivnici već naviknuti da se u Kaptolu nerijetko “polome zubi”. Većinu igrača su zadržali, a na klupi je i dalje ikona požeškog nogometa – Mile Pavelić. Dojma smo da on vješto barata i balansira između iskusnih rutinera i mladih potencijala, pa je za očekivati da netko zabljesne “iz sjene” od mlađih – te tako lansira “Crvene” u borbu za naslov!

KLJUČNI IGRAČ: BRANKO SADILEK

NK KUZMICA – Kuzmičani u novu sezonu kreću sa mladim, ali iznimno uspješnim i stručnim trenerom – igračem Tomislavom Banožićem, pa ćemo vidjeti kakve će on novitete uvesti u igru Kuzmičana. Od brojnih ulaznih transfera izdvojit ćemo povratak nogometu u ulozi igrača – Andrije Lucovića, a od izlaznih transfera najviše će se osjetiti odlazak braće Brnčić u redove NK Dinamo (VD). Ne sumnjamo da će, kao i svake sezone NK Kuzmica “izbaciti” nekog mladog talenta – jer je to već polako običaj, ali i putokaz mnogim klubovima u okolici.

KLJUČNI IGRAČ: TOMISLAV BANOŽIĆ

NK MLADOST – U Pavlovcima je slično kao i u Rajsavcu – atmosfera je postavljena na prvo mjesto i prioritet, a onda shodno tome – “pogleda” te i lopta, krenu rezultati. Uz odličnu atmosferu koja vlada u Klubu i oko njega, ne treba zapostaviti kvalitetu svlačionice – u kojoj prednjače Nikola Đak, Tomislav Vinković i Matej Markanjević. Obzirom na sve navedeno, ekipa iz Pavlovaca bi mogla biti ugodno iznenađenje u sezoni koja je pred nama.

KLJUČNI IGRAČ: TOMISLAV VINKOVIĆ

NK OMLADINAC – Gledajući prošlu sezonu, najveće i najugodnije iznenađenje – gledajući tablicu, bili su izabranici Tomislava Topalovića te smo uvjereni da i ove sezone cilj neće biti ispod prošlogodišnjeg postignuća. Uz par odličnih mladića, ekipu prema uspjesima guraju i rutineri kao što su Miroslav Lujić, Tomislav Topalović i Franjo Kolomaz te će opet stadion u Čaglinu biti “vruć teren” za protivnike.

KLJUČNI IGRAČ: IVAN VIDMAR

NK SLAVEN – Dečki iz Gradca su u sezoni za nama imali puno bolje izvedbe u prvoj polusezoni, u odnosu na drugu – no to bi pripisali spletu nesretnih okolnosti, ozljeda i slično. Ove sezone sportski direktor odradio je odličan posao i ne bi trebalo doći u pitanje osvajanje bodova kroz čitavu sezonu – jer je velik broj ulaznih transfera odrađen, a izdvojit ćemo povratak Marka Stanića. Od izlaznih transfera, Gračanima je “najteže pao” onaj Antonija Čolaka, odličnog obrambenog igrača koji je pojačao NK Jakšić.

KLJUČNI IGRAČ: MATEO PAVLOVIĆ

Ovakva najava određena je samo za prva kola u polusezoni, gdje je teško prognozirati bilo što – u nastavku donosimo parove prvog kola, a svakom ponaosob prepuštamo prognoze o konačnom ishodu istih: 

SUBOTA: 

NK DINAMO – NK MLADOST (17:45)

HNK DOBROVAC – NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC (17:45)

NEDJELJA:

NK OMLADINAC – NK KAPTOL (17:45)

NK GRANIČAR – NK SLAVEN (17:45)

NK CROATIA – NK KUZMICA (17:45)

HNK GRAŠEVINA – NK BSK (17:45)