Dok nam se još po glavi vrzma ideja pokrenuti rubriku “Hrvati vani” ili ne, izrodila se lijepa priča u Austriji – gdje je nekolicina entuzijasta i nogometnih zaljubljenika pokrenula novi Klub pod imenom UFC Croatia Salzburg.

“Datum rođenja” ovog Kluba je 4. travnja 2023., a isti se rodio na inicijativu dvojice Hrvata u Salzburgu – Jure Mustaća i Bože Tadića. Deset dana nakon konstituirajuće sjednice, već je većina administrativnih stvari bila riješena te je održan sastanak sa ljudima iz austrijskog Saveza.

Današnja situacija je takva da je Klub već registriran u posljednjem rangu austrijskog nogometa, što je normalan proces jer je isti tek osnovan. Ambicije za ulazak u veći rang ne kriju, jer već u prvoj sezoni imaju registriranih otprilike 40 igrača. Dobar dio igrača igrao je veće rangove i u Austriji i u Njemačkoj pa bi faza prilagodbe trebala biti minimalna, a uz predan rad – UFC Croatia Salzburg pucat će na najviše pozicije u sezoni 2023./2024.

U ovoj ekipi svoje mjesto našao je dobro poznati igrač i veliki čovjek sa područja naše županije – Kristijan Jukić. Vjerujemo da Kikija ne treba previše predstavljati, legenda je malonogometnih turnira i bivši igrač NK Slavija i NK Kutjevo, a u inozemstvu je još igrao za Freilassing i Hammerau – iz kojeg je pristupio novoosnovanom Klubu. Potvrda ovog što smo gore napisali došla je vrlo brzo i sa strane ljudi koji su ga tek nedavno upoznali, jer je imenovan kapetanom! 

Kako i sam kaže, naišli su na veliku potporu u svakom smislu jer se tamošnjim ljudima, ali i ljudima iz Njemačke svidjela takva ideja te zasad sve teče u najboljem redu. Pripreme za novu sezonu su u punom jeku, a prva službena utakmica bi trebala biti odigrana u roku od nekih mjesec dana.

Većina stvari za novu sezonu je spremna, a one koje još nisu – zasigurno će biti do početka službenih utakmica. Jedna od tih stvari je tiskanje dresova sa prepoznatljivom hrvatskom šahovnicom, pa je to jedini razlog zbog kojeg je Klub igrao u žutoj garnituri.

Mi im samo možemo poželjeti sreću i uspjeh u narednom periodu, a moguće je da povremeno budemo i izvještavali sa njihovih sportskih borilišta. Zahvaljujemo im na odvojenom vremenu, kako bi i naši čitatelji bili upoznati sa hvalevrijednom inicijativom u Austriji!