Pisati sportske članke vezane uz bilo koji rang natjecanja je veliko zadovoljstvo, ali napisati članak o čovjeku koji je kroz trnovit put ostvario svoje dječačke snove – može biti samo čast i privilegija.

Za naš sportski portal progovorio je dečko iz Kaptola, rođen 6. svibnja 1997. – koji je svoj nogometni put gradio od županijske lige, pa sve do profesionalnog dosega – Leo Mikić!

Svoj nogometni put u Hrvatskoj započeo je u matičnom NK Kaptol, a nakon toga je nastupao za NK Kamen Ingrad (sad NK Papuk), NK Virovitica, NK Slavija, NK Sesvete. Mnogo pojedinačnih i ekipnih uspjeha mogli izdvojiti vezanih za našeg sugovornika, no nabrojat ćemo “samo” neke:

  • osvajanje naslova prvaka 3. HNL sa NK SLAVIJA PLETERNICA, gdje je bio jedan od ključnih igrača
  • polufinale juniorskog Kupa Hrvatske, također sa NK SLAVIJA PLETERNICA (generacija 97′, 98′)
  • sudjelovanje na završnici Prvenstva Hrvatske za juniore, sa istom generacijom

U siječnju 2018. godine iz NK SLAVIJA odlazi u Austriju, točnije u FC LUSTENAU, a sve ostalo je povijest! U 18 mjeseci igranja za već navedeni Klub, osvojio je prvenstvo i nagradu za najboljeg strijelca i igrača lige u sezoni 2018./2019. – u 33 nastupa zabio je 25 golova!

U srpnju 2019. prelazi u austrijskog drugoligaša SV KAPFENBERG te u periodu igranja za Klub (2 godine) – opet skreće pozornost na sebe i u ljeto 2021. potpisuje za austrijskog prvoligaša SV RIED.

Do današnjeg dana, prema službenoj statistici – Leo je u prvoj ligi zabio 7 golova uz 2 asistencije, a u prošloj sezoni bio je finalist austrijskog Kupa.

Što te je najviše motiviralo na tvom putu, oni koji su vjerovali u tebe ili baš suprotno – oni koji nisu?

“Da budem potpuno iskren, nisu mi trebale nekakve prevelike motivacije. Kod mene je bio slučaj ili fakultet ili nogomet, odabrao sam nogomet i otada više nije bilo dileme. Znao sam da kvalitete i talenta imam te da moram poduzeti sve kako bi postao profesionalni nogometaš! Veću motivaciju i korist imao sam od ljudi koji su vjerovali, a i dan – danas vjeruju u mene; ovih koji nisu vjerovali i kočili su me u određenim trenucima – njih se rado sjetim jer nisam odustajao kad je bilo teško.”

Kako izgleda prosječan dan profesionalca?

“Prosječan dan profesionalca izgleda tako da ujutro već od 8 sati imamo zajednički doručak, nakon toga priprema za trening i trening. Nakon treninga su masaže i raznorazne stvari za oporavak, zatim zajednički ručak i tako oko 13h smo gotovi te imamo ostatak dana slobodno. Naravno, često imamo i dva treninga dnevno, a kada to nemamo onda često napravim individualni trening – zavisno o tome kako se osjećam. Ostatak slobodnog vremena provedem uglavnom odmarajući.”

Koji ti je najdraži gol u karijeri?

“Teško mi je odabrati najdraži gol, tu je konkurencija između golova protiv Salzburga, Sturma i Rapida. Svi su bili jednako bitn jer su nam donijeli bodove. Ako baš moram odabrati onda bi to bio protiv SK STURM GRAZ.”

Pratiš li još uvijek nogometne lige u Hrvatskoj? 

“Naravno da pratim, pratim prvu, drugu i treću HNL. Od nižih liga pratim većinom klubove iz naše županije i okolice – posebno klubove i ligu u kojoj sam i sam donedavno igrao!”

Leu zahvaljujemo što je odvojio svoje vrijeme i dao si truda kako bi ovaj članak ugledao svjetlo dana, a obzirom na sve uspjehe koje je postigao – možemo samo konstatirati da je unatoč tome ostao ponizan “na zemlji”, što je odlika velikih ljudi!